מאז ינואר 2008 מחוייב כל עובד לחסוך לפנסיה והמעסיק הינו האחראי ומהמחוייב בביצוע. באחריות המעסיק להפריש גם את חלק המעסיק וגם את חלק העובד לקרן, באופן שחלק העובד ינוכה משכרו, במסגרת הפרשה לפנסיה/גמל. ההפרשות לקרן הפנסיה גדלו מידי שנה, עד שהגיעו להפרשות כיום, שעומדות על 17.5% מהשכר, מתוכם 12% על חשבון המעסיק ו – 5.5% על חשבון העובד.
לפני מספר שבועות, התמניתי לכתוב את חוות דעתי המקצועית, עבור בית המשפט, בעניין תביעה בנושא קרן פנסיה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי. מדובר בבחור בן 37, נשוי +2, שהועסק כנהג משאית שכיר. במהלך יום עבודה שיגרתי, לקה בהתקף לב. בעיקבות הארוע, היה באובדן כושר עבודה במשך כשנה ולאחר מכן נפטר. אלמנתו הגישה תביעה, בו טענה, שאילו המעסיק היה דואג לבטח את העובד במסגרת פנסיה או ביטוח מנהלים, כמחוייב, הם היו זכאים לפיצוי חודשי / פנסיית נכות, במהלך תקופת אי הכושר ולקצבת שאירים בעיקבות מותו. אל כתב התביעה צרפה חוות דעת אקטוארית, בו חושבו סכומי הזכאות וכך, סכום התביעה עמד על 6,000,000 ₪. (שישה מיליון ₪) . לאחרונה, קיבלתי מספר פניות, בעניין תביעות דומות, לצורך הכנת חוות דעת. מכיוון שפסק הדין עדיין לא ניתן, לא אוכל לפרט מעבר למיני רציו זה, אך חשוב לי להדגיש, כי פנסיה חובה הינה פנסיה חובה… חשוב להקפיד ולצרף עובדים, על פי צווי ההרחבה וההסכמים הקיבוציים, לפי ההשתייכות לכל ענף. גם אם העובד מסרב, או שאינו משתף פעולה, האחריות הינה של המעסיק. חשוב להקפיד גם על עניין מועד ההצטרפות, גם סוג התוכנית וגם אחוזי ההפרשות מהשכר, אשר מופרשים לתוכה. עוד אציין, שכל ארוע, גם אם אינו מתרחש במסגרת העבודה, אמור להיות מכוסה במסגרת הפנסיה ובכפוף לתנאים ולסייגים שלה. הכיסוי הביטוחי אינו מוגבל לתאונת עבודה בלבד וכולל גם תאונה או מחלה שאינה במסגרת העבודה.
השבוע, נחתם הסכם בין ההסתדרות לבין האירגונים העיסקיים, הסכם בעל משמעות רבה לכולנו, שנעשה ללא מעורבות משרד האוצר. עד היום, הפרשות החובה לקרן פנסיה היו בשיעור של 17.5% מהשכר הקובע של העובדים ובמסגרת ההסכם החדש, שיעור ההפרשות יגדל ב – 1% ברכיב התגמולים (לא רכיב פיצויים) ויעמוד על 18.5% מהשכר. כך סוכם בועדת הכספים של הכנסת. הגידול יעשה בחלוקה שווה, באופן שתשלומי המעסיק יגדלו ב – 0.5% ותשלומי העובד ב – 0.5%. השינוי יעשה בשני שלבים, שיסתיימו בינואר 2017, בחלוקה שווה. שינוי ראשון בחודש יולי הקרוב ובינואר 2017 יושלם השינוי.
משמעות השינוי הינה פנסיה גבוהה יותר לעובד במגזר הפרטי, בעת הפרישה, קיצבה חודשית שתגדל בכ – 6%, מה שיגדיל את הביטחון הכלכלי של פנסיונרים וסיכוי טוב יותר לקיום בכבוד.
תיקון 12 לחוק הגמל, שרק עתה נכנס לתוקף, קבע תיקרה אחידה להפרשות לחיסכון פנסיוני, תיקון בעל משמעויות מיסוי כבדות ומשמעותיות. כעת, התיקון ידחה.
לכן, עקב ההסכם החדש, עלויות השכר של המעסיקים יגדלו, אך בשיעור נמוך ממה שתוכנן.
אז איך מבצעים את השינוי בפועל ? אין צורך לעשות דבר, פרט למעקב אחרי הביצוע. למבוטחים במסגרת פנסיה חובה – התוכנית תותאם אוטומטית במועדים הרלוונטיים, אך אני ממליץ להתייעץ עם סוכן הביטוח, לוודא השתייכות ולנצל את ההזדמנות לשיפור ושידרוג קרן הפנסיה.
עדי בר-און, חבר בועדת הבריאות, הינו מנכ"ל קבוצת בר-און ביטוח ופיננסים, מומחה בביטוח, בורר של בתי המשפט וכותב חוות דעת מומחה בביטוח מטעם שופטי בתי המשפט, כמו כן, מרצה בכיר בביטוח וניהול סיכונים.